Yaptığımız her yemekte kullandığımız baharatlar büyük rol oynuyor ama sadece baharat dememeliyiz çünkü bazı baharatların hiç ummadığınız faydaları var! Hangi baharatın ne işe yaradığını öğrenmek için içeriğimize hoş geldiniz.
Kaynak: https://www.huffpost.com/entry/spices…
Ne pişirirseniz pişirin, baharatların bir yemeğe eşsiz lezzetini veren değerli malzemeler olduğunu bilirsiniz.
Ancak baharatların yemeklere lezzet katmasının yanı sıra sağlığımız için de pek çok faydası vardır. Uzmanlar tarafından önerilen beş sağlıklı baharata bir göz atalım.
1. Tarçın
Tatlılarda sıklıkla kullanılan tarçının şeker hastalarında kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olduğu biliniyor. Tarçın ayrıca kolesterol ve trigliseritleri düşürür, böylece kolesterol profilini iyileştirmeye yardımcı olur. Dilerseniz kahvenizi şeker yerine tarçın ekleyerek tatlandırabilir ve şeker kullanımını azaltabilirsiniz. Eşsiz tarçın, yulaf ezmesini şeker eklemeden tatlandırmanın harika bir yoludur.
2. Kimyon
Kimyon hem bütün tohum hem de öğütülmüş toz olarak kullanılır ve Hint mutfağında oldukça yaygın bir baharattır. Kimyon kalp dostu bir baharattır çünkü vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidan olan flavonoidler içerir. Ayrıca kilo vermeye yardımcı olabilir ve yağların sindirimine yardımcı olmak için karaciğerden safra salınımını artırabilir.
3. Sarımsak
Sarımsak aslında bir sebze olmasına rağmen genellikle baharat olarak gruplandırılır. Uzmanlar, sarımsağın kan damarı esnekliğini artırdığını ve kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürebileceğini söylüyor. Sarımsak, sağlıklı bir kalp için çok değerli olan kan basıncını da düşürebilir.
Taze sarımsak ile toz sarımsak arasında fark vardır.
Sarımsağı taze haliyle tüketmek en doğrusudur ancak size uygun değilse veya kuru hali daha uygunsa toz halinden de birçok fayda sağlayabilirsiniz.
4. Zencefil
Zencefil, hem tuzlu hem de tatlı yemeklerde ve ayrıca çay olarak tüketebileceğiniz, bol aroma veren, biberimsi ve keskin bir tada sahip bir baharattır. Sarımsağa benzer şekilde zencefil de taze haliyle oldukça serttir ancak kurutularak toz halinde de kullanılabilir. Yüksek şeker seviyeleri nedeniyle zencefilli gazoz gibi zencefilin işlenmiş formlarını tüketmek yerine taze zencefili smoothie’ye ekleyebilirsiniz.
Zencefildeki aktif bileşik olan Gingerol’ün oksidatif stresi azalttığı bilinmektedir.
Oksidatif stres ateroskleroza (damarların sertleşmesi) ve kalp hastalıklarına neden olabilir. Bu nedenle zencefil tüketerek azaltmak kalp sağlığınız için avantajlıdır. Zencefili çayda, turşuda, yemeklerinizde veya smoothielerinizde kullanabilirsiniz.
5. kırmızı biber
Paprika, kurutulmuş kırmızı biberlerin öğütülmesinden elde edilir ve farklı çeşitleri vardır. Paprika, zengin A vitamini içeriği nedeniyle kalp sağlığına iyi gelen bir baharattır. Güçlü bir karotenoid (kırmızı bibere parlak rengini veren ve yemeğinize antioksidan desteği sağlayan pigment) olan beta karoten ailesine aittir. Bazı araştırmalar, HDL kolesterolü düşürmeye de yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Peki baharatlar sağlığa zararlı mı?
Genellikle endişelenmenize gerek yoktur. Bu baharatlar, olağan küçük dozlarda pişirildiğinde genellikle sorun olmaz. Tüm baharatlar ölçülü oldukları takdirde sağlığımız için iyidir ancak her şeyde olduğu gibi bunda da aşırıya kaçmamakta fayda var.