Türk-İş’in araştırmasına göre Temmuz’da gıda fiyatları aylık yüzde 12,38, yıllık ise yüzde 70,44 arttı. Araştırmaya göre yoksulluk ve açlık sınırı da yükseldi. Eserlerin fiyatlarındaki değişiklik dikkat çekti.
Türk-İş: Temmuz’da gıda fiyatları aylık %12,38, yıllık %70,44 arttı
Yoksulluk sonunda 37.974,11 TL (önceden 33.788,80 TL), açlık sonunda 11.658,05 TL (10.373,28 TL) idi.
Süt ve yoğurdun fiyatı değişmezken, peynirin fiyatı ortalama yüzde 4 arttı.
Bir ayda dana etinde ortalama %6, tavukta %13, balıkta %12, yumurtada %9, kuru fasulyede %7 ve yeşil mercimekte ortalama %8 artış oldu.
Bir ay içinde pirinç fiyatları yüzde 8, irmik yüzde 6, makarna ve un fiyatları biraz arttı. Ankara’da 200 gram beyaz ekmek yüzde 30 artarak 6,5 TL oldu.
Yeşil soğan, maydanoz gibi salata yeşillikleri ile ıspanak, pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerin mahalle pazarlarında fiyatları yükseldi.
Son bir ayda zeytinyağına yüzde 30, margarine yüzde 20, ayçiçek yağına ise sonlu seviyede zam geldi. Tereyağı fiyatı sabit kaldı.
Çayda %10, siyah zeytinde %12, salçada %8, şekerde %4, bal ve pekmezde sınırlı fiyat artışı yaşandı. Yeşil zeytin, ıhlamur, reçel ve baharat fiyatlarında değişiklik olmazken, yüzde 22 ile tuz fiyatı en çok düşen ürün oldu.