Ekonomi

Açlık Sınırı İlk Ayda Asgari Ücreti Geçti: Türk-İş Enflasyon Yüzde 70’e Ulaştı

Türk-İş’in araştırmasına göre Temmuz’da gıda fiyatları aylık yüzde 12,38, yıllık ise yüzde 70,44 arttı. Araştırmaya göre yoksulluk ve açlık sınırı da yükseldi. Eserlerin fiyatlarındaki değişiklik dikkat çekti.

Türk-İş: Temmuz’da gıda fiyatları aylık %12,38, yıllık %70,44 arttı

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “yemek için” yapması gereken taban harcama fiyatında bir önceki aya göre artış yüzde 12,38 oldu. Yılbaşından bu yana 7 aylık değişim oranı %43,38 olarak belirlendi. Son on iki ay itibarıyla değişim oranı %70,44 oldu. On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı %107,54 olarak hesaplanmıştır.

Yoksulluk sonunda 37.974,11 TL (önceden 33.788,80 TL), açlık sonunda 11.658,05 TL (10.373,28 TL) idi.

Türk-İŞ araştırmasına göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, istikrarlı ve yeterli beslenebilmesi için gerekli olan aylık gıda harcama bedeli (açlık sınırı), gıda harcamaları ve giyim, barınma (kira, elektrik, su). Ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için diğer zorunlu aylık harcamaların (yoksulluk sınırı) toplam tutarı 37.974,10 TL’ye, bekar bir çalışanın ‘geçim gideri’ ise aylık 15.123,60 TL’ye yükseldi.

Süt ve yoğurdun fiyatı değişmezken, peynirin fiyatı ortalama yüzde 4 arttı.

Bir ayda dana etinde ortalama %6, tavukta %13, balıkta %12, yumurtada %9, kuru fasulyede %7 ve yeşil mercimekte ortalama %8 artış oldu.

Et ve Süt Kurumu (ESK), Ankara Gıda’ya bağlı bazı marketlerde ithal karkas etin düşük fiyatı sayesinde nisan ayı sonu itibarıyla et ve kıyma 190 TL, kuşbaşı 210 TL’den satılmaya başlandı. ve İhtiyaç Perakendeciler Derneği. Bu ay yine zam geldi ve 269 TL ve 289 TL’den satıldı. Ayrıca ulusal zincir marketlerde ve Ankara’nın derneğe üye olmayan ve yöresel et satışına devam eden birçok yerel marketinde kıyma ortalama 315 TL, kuşbaşı ortalama 340 TL fiyatla reyonlardaki yerini aldı. . Bir ayda dana etinde ortalama %6, tavukta %13, balıkta %12, yumurtada %9, kuru fasulyede %7 ve yeşil mercimekte ortalama %8 artış oldu. Ortalama kuzu ve nohut fiyatları değişmezken, yağlı tohumlar (fındık) %2 düştü. Yumurta adedi bir ayda 25 kuruş artarak 3,25 TL oldu.

Bir ay içinde pirinç fiyatları yüzde 8, irmik yüzde 6, makarna ve un fiyatları biraz arttı. Ankara’da 200 gram beyaz ekmek yüzde 30 artarak 6,5 TL oldu.

Bu artışla birlikte 4 kişilik bir ailenin aylık ekmek gideri 525 TL’den 682,5 TL’ye yükseldi. Yani bundan böyle 157.50 lira sadece ekmek fiyatındaki artıştan dolayı aile bütçesine yansıyacak.

Yeşil soğan, maydanoz gibi salata yeşillikleri ile ıspanak, pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerin mahalle pazarlarında fiyatları yükseldi.

Patates ve soğan tanesi 20 TL’den satılmaya başlandı. Kabak ve patlıcan fiyatları sabit kalırken, kıvırcık sebzelerin fiyatları geriledi, bunların dışında tezgahlardaki tüm sebzelerin fiyatları yükseldi. 15 TL ile tezgahta en uygun meyve olan elmanın fiyatı değişmezken, kalan tüm meyvelerin fiyatları arttı. Bu ayın müzayede şampiyonu %135 ile kavun oldu. Sebzelerin (ana yemekleri tamamlayan maydanoz, marul vb. salata yeşillikleri hariç) ortalama kg fiyatı 27,29 TL, ortalama meyve kg fiyatı ise 35,20 TL oldu. Hesaplamada 24 adet sebze ve 10 adet meyve olmak üzere 34 kalemdeki fiyat değişimleri dikkate alınmıştır. Ortalama meyve-sebze kg fiyatı 24,18 TL olarak belirlendi (bu hesapta “Ortalama Meyve-Sebze Fiyatı”na ana yemeklerin tamamlayıcısı olan maydanoz, kıvırcık gibi salata yeşillikleri dahildir).

Son bir ayda zeytinyağına yüzde 30, margarine yüzde 20, ayçiçek yağına ise sonlu seviyede zam geldi. Tereyağı fiyatı sabit kaldı.

Çayda %10, siyah zeytinde %12, salçada %8, şekerde %4, bal ve pekmezde sınırlı fiyat artışı yaşandı. Yeşil zeytin, ıhlamur, reçel ve baharat fiyatlarında değişiklik olmazken, yüzde 22 ile tuz fiyatı en çok düşen ürün oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort